top of page
Requiem - W.A. Mozart
Requiem - W.A. Mozart

za 11 sep

|

Den Haag

Requiem - W.A. Mozart

Tijd en locatie

11 sep 2021, 19:00

Den Haag, Paleisstraat 8, 2514 JA Den Haag, Netherlands

Over het evenement

Lock-down. Geen concerten, geen live muziek… Vond u het ook zo erg?

Wij ook! Gelukkig konden we thuis genieten van livestreams of radio, Spotify of CD.

De muziekliefhebber in de 19e eeuw had deze mogelijkheid nog niet. Ook zij wilden thuis genieten van muziek die je alleen in de concertzaal hoorde. Daarom werden er transcripties van de mooiste composities gemaakt voor thuisgebruik. Zo kon er ook in kleine gezelschappen genoten worden van de Meesterwerken. Een van de bekendste voorbeelden is de bewerking van Ein Deutsches Requiem van en door Johannes Brahms voor vierhandig piano.

Carl Czerny, geboren in het jaar dat Mozart overleed (1791), maakte in 1828 een bewerking van Mozarts toen al beroemde Requiem in d-moll (KV 626) voor vierhandig piano. In Wenen was het Requiem van Mozart zo geliefd dat het bij de uitvaarten van componisten  J. Haydn, C.M. von Weber, L. van Beethoven en Fr. Schubert werd gespeeld.

Voor ons is dit bijzonder prachtige Requiem een werk waarin niet de dood maar de heilige verbinding van licht, hoop en liefde bezongen wordt. Het lijkt of Mozart meer met verlichting bezig is dan het verdriet. Het veel jongere werk van de 20e eeuwse componist John Tavener: Song for Athene, lijkt dezelfde intentie te hebben. Door de enorme verstilling is dit een verrassende en welkome overgang van de haastige realiteit naar dat uurtje genieten.

De sfeervolle Haagse Paleiskerk zal daar zeker aan bijdragen. De solisten (sopraan Renate Jacobs, alt Geertjan Borgstein, tenor Bart van Lieshout, bas Marco Vermeulen) komen uit het koor. De vocalisten zullen worden begeleid door het Haagse pianoduo Beth& Flo onder leiding van dirigent Patrick Pranger.

Omdat er een beperkt aantal luisteraars kunnen komen, kiezen wij ervoor om dit concert op 11 september aanstaande, twee keer uit te voeren.

Wij horen graag van u welke aanvangstijd uw voorkeur heeft.

Weet dat de dan geldende maatregelen worden opgevolgd en dat de concertruimte tussen de twee concerten schoongemaakt en gelucht wordt.

Wij verheugen ons op uw komst!

Kaartjes bestelt u via:  kaartverkoop@chordiality.nl

Deel dit evenement

bottom of page